Ortalama olarak müşteriler, internetten satın aldıkları ürünlerin %30'a kadarını iade ediyor (Shopify, 2024), bu da çevreye büyük ve gereksiz bir yük getiriyor. Ürünleri çevrimiçi satın almak kolay ve rahat; sepete ekle al ve ertesi gün teslimat kültürü oluştu. Bu aynı zamanda online iadelerin normalleşmesine de yol açtı. İstenmeyen ürünlerini postaya geri gönderdikten sonra çok az müşteri geri planda neler oluyoru düşünüyor. Birçok perakendeci daha fazla müşteri çekmek için ücretsiz iade olanağı sunarken bunun bedelini gezegenimiz ödüyor. Her yıl 24 milyon metrik tona kadar CO2 emisyonu e-ticaret getirilerine atfedilmektedir. Alışveriş yaparken çevreyi rahatlığın önüne koymanın zamanı geldi.
İade nakliyesinden sonra çoğu satıcı, iadeleri temizlemek ve yeniden paketlemek için ekstra zaman ve maliyete ihjtiyaç duyar. Bazı durumlarda öğelerin onarılması gerekir ve bu da perakendeciler için uygun maliyetli değildir. Sonuç olarak, bazı işletmelerin iadeleri doğrudan çöp sahasına göndermesi standart bir uygulama haline geldi.
Online iadelerin çevresel etkisi nasıl azaltılır?
Tüketicilerin online iadelerin etkisini azaltmanın en iyi yolu, ürünleri gereksiz yere iade etmeyi durdurmaktır. Online ürünlerin yalnızca %20'si hasar gördüğü için iade ediliyor, yani çoğu zaman insanların ürünlerini geri göndermek için başka nedenleri var. Satın aldığınız ürünü iade etmenin gerekli olup olmadığını veya ürününüzü dolaşımda tutmanın alternatif yollarının olup olmadığını düşünmek için bir dakikanızı ayırın. Müşterilerin en az %66'sı alışveriş yaparken sürdürülebilirliği de düşünüyor, bu da bilinçli tüketicinin yükselişine işaret ediyor. İade süreçleri hakkında eğitim almak müşterilerin atabileceği en etkili adımlardan biridir çünkü bu bilgi onların fark yaratan markaları desteklemelerine olanak tanır. Favori markalarınızın iade politikalarını inceleyin. Ucuz, kolayca zarar görebilecek ürünler yerine dayanıklı giysiler üretmeye kararlı, sürdürülebilir giyim markalarından alışveriş yapın. Ve aynı üründen üç farklı boyutta satın almak yerine emin olmak için ölçü kılavuzuna bakın E-ticaret alanında gezegene zarar vermeyen uygulamalara öncelik vererek çevreye daha olumlu bir perakende sektörü oluşturmaya yardımcı olabiliriz.
İadeler çevreyi önemli ölçüde etkiler çünkü ekstra nakliye ve paketleme gerektirir, bu da daha fazla emisyon ve atığa neden olur. Hızlı modanın yükselişiyle körüklenen kıyafet iadeleri, tek başına ABD'deki 3 milyon arabanın emisyonuyla aynı emisyona neden oluyor. Tersine lojistik olarak da adlandırılan bazı ürünlerin temizlenmesi, yeniden paketlenmesi veya onarılması da gerekir; bu da gerekli enerjiyi daha da artırır. Bazı durumlarda, iade edilen ürünler doğrudan çöplüklere gönderiliyor, bu da daha fazla kirlilik ve çevreye zarar anlamına geliyor.
Aşırı tüketimin olduğu bir çağda yaşıyoruz. Kara Cuma gibi ticari tatiller ve pandemi sonrası değişen alışveriş trendleri nedeniyle daha da kötüleşen online perakende pazarı, yıldan yıla sürekli olarak büyüdü. Bu aynı zamanda online iadelerde de artışa yol açtı; 2021'de ABD'de yapılan tüm satın alımların %16,6'sı mağazalara geri gönderildi; bu, bir önceki yıla göre %6 artış anlamına geliyor. Bu ürünlerin çoğunun ilk etapta satın alınmasına gerek yoktu, bu da online iadeleri daha da karmaşık hale getiriyor. Perakendecilerin yaklaşık %49'u cömert ücretsiz iadeler sunuyor ve müşteriler bundan yararlanıyor. Bazı müşteriler, almayı planlamadıkları ürünleri denemek için iade politikalarından giderek daha fazla yararlanıyor ve bu da gereksiz emisyonlara başka bir katman ekliyor.
İadelerle ilişkili karbon emisyonları genellikle ilk teslimattaki emisyonların %30'una kadar eklenir. Online ürünlerin iadesi, iklim değişikliğini hızlandırır çünkü bu, insan sağlığını ve çevreyi etkileyebilecek zararlı emisyonlara katkıda bulunur. Dahası, iadelerin işlenmesi ilk teslimat süresinin üç katına kadar sürebilir. Bir ürünü iade ettiğinizde, perakendecilere geri gönderilmeden önce ürün kuryeler tarafından kamyonlara yüklenecek veya teslim alınacaktır. Şimdi mikro ihracatın artışıyla beraber, ürünleri yurtdışına yolluyoruz ve bu iade paketlerinin hedeflerine ulaşmak için uluslararası seyahat ettiği anlamına gelir. Bu nakliye konteynırlarının çevreyi büyük ölçüde zorladığı bir sır değil; uluslararası nakliye, dünyanın toplam karbon emisyonunun %3'ünü oluşturuyor.
Online alışveriş, fiziksel mağazalardan 4,8 kat daha fazla ambalaj atığı üretiyor. Ayrıca, iade edilen ürünlerde genellikle fazladan plastik veya karton ambalaj kullanılması gerekmekte ve bu da atıkların artmasına katkıda bulunmaktadır. Perakendeciler, müşterilerini iadelerinde orijinal ambalajı kullanmaya teşvik ederken, bazıları ekstra ambalaj malzemeleri konusunda da rehberlik sağlıyor. Tüm plastik ambalaj atıklarının yaklaşık %91'i eninde sonunda çöplüklere atılacak veya çevreyi kirletecek; bu da gereksiz ambalajların zararlı etkisini vurguluyor.
İade nakliyesinden sonra çoğu satıcı, iadeleri temizlemek ve yeniden paketlemek için ekstra zaman ve maliyete ihjtiyaç duyar. Bazı durumlarda öğelerin onarılması gerekir ve bu da perakendeciler için uygun maliyetli değildir. Sonuç olarak, bazı işletmelerin iadeleri doğrudan çöp sahasına göndermesi standart bir uygulama haline geldi.
Online iadelerin çevresel etkisi nasıl azaltılır?